Fijnstof door luchtvervuiling is een groot risico voor uw gezondheid. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt keer op keer dat het inademen van deze erg kleine stof kan leiden tot problemen met het ademhalingsstelsel. Ook wordt het geassocieerd met een aantal andere longziektes.

Gelukkig kunt u binnenshuis met een goede luchtzuiveraar het schadelijke fijnstof uit de lucht filteren en verwijderen. Vooral mensen met longziekten, astma, COPD en patiënten die aan een stofallergie leiden door luchtvervuiling van fijnstof hebben veel baat bij het verminderen van het schadelijke fijnstof in hun omgeving.

Door een goede luchtreiniger te kopen met ionisator en HEPA filter en door regelmatig te stofzuigen zult u merken dat uw fijnstof gerelateerde klachten zullen verminderen en dat de lucht in uw huis of kantoor zuiver en gezond zal zijn.

Door het kopen van een goede luchtreiniger met HEPA filter en ionisator kunt u de schadelijke effecten van de fijne stof in uw huis beperken. Het HEPA filter in bijvoorbeeld de ZX 9000 luchtreiniger van ProAirTech filtert alle fijnstof deeltjes tot 99.975% van 0.3 micron zeer effectief uit de lucht. HEPA filters worden dan ook in ziekenhuizen en laboratoria gebruikt om de gevaarlijke onzichtbare schadelijkedeeltjes uit de lucht te filteren en effectief te verwijderen.

Een ionisator is een apparaat dat moleculen ioniseert, dat wil zeggen op deeltjes een elektrische lading aanbrengt zodat verontreinigingen in de lucht zoals stofdeeltjes, bacteriën, virussen, micro-organismen en schimmels onschadelijk worden gemaakt. Negatieve ionen die verspreid worden door de ionisator komen normaal veel in de natuur voor en zijn zeer gezond voor mensen en dieren. Het ioniseren van de lucht is dan ook een gezonde veilige manier om de lucht in uw huis of kantoor schoon, gezond en zuiver te houden.

Meer informatie over fijnstof, de gevaren van fijnstof en de effecten van het kopen van een luchtreiniger op de hoeveelheid fijnstof in de lucht in huis vindt u op deze pagina. Wilt u nu een luchtreiniger kopen tegen fijnstof? Raadpleeg dan onze keuzehulp.

Wat is fijnstof?

Fijnstof bestaat uit piepkleine zwevende stof deeltjes in de lucht. Deze deeltjes zijn kleiner dan 1 micrometer, wat betekent dat fijnstof kleiner is dan 1/1000 millimeter. In heel Europa heeft de Europese Unie richtlijnen opgesteld om de gezondheidsrisico’s van fijnstof te beperken. Gemiddeld mag er overdag nooit meer dan 40 microgram fijnstof in de lucht zitten, gemeten over de periode van een jaar.

In Nederland wordt deze richtlijn op veel plekken niet gehaald. Vooral langs snelwegen, in de grote steden en in de buurt van industriegebieden zit vaak veel meer fijnstof in de lucht. Het wordt vooral uitgestoten door industrie en door het verkeer. Niet alleen uitlaatgassen bevatten fijnstof maar ook slijtage van banden en remmen leidt tot fijnstof. Verder is ook de Noordzee ook verantwoordelijk: kleine zoutdeeltjes in de lucht worden ook tot het fijnstof gerekend. Bekijk hier hoe de kwaliteit van de lucht is waar jij je op dit moment bevindt.

Gezondheidsrisico’s

Fijnstof is zo gevaarlijk voor de gezondheid omdat het diep doordringt in de longen. Op korte termijn ontstaan door het inademen de volgende klachten:

  • Veel hoesten;
  • verergering bestaand luchtwegklachten;
  • benauwdheid en moeite met ademhaling

Deze symptomen treden vooral op bij smog, verdwijnt deze smog dan verdwijnen de klachten vaak ook. Blootstelling aan fijnstof gedurende een langere periode levert grotere gezondheidsrisico’s op. Volgens wetenschappelijk onderzoek leven mensen die veelvuldig worden blootgesteld aan grote hoeveelheden van de fijne stof weken tot maanden korter in vergelijking met mensen die schone lucht inademen.

Luchtreiniger gebruiken voor schone lucht

Een goede luchtreiniger helpt goed in de het schoonmaken van lucht die verontreinigd is met fijnstof. Uiteraard kan dat alleen binnenshuis. Een luchtreiniger met HEPA filter (dat de kleinste stof deeltjes uit de lucht haalt) in combinatie met een ionisator zijn het meest effectief. Omdat fijnstof bestaat uit zeer kleine deeltjes is het belangrijk om een goede luchtreiniger te kopen met in ieder geval een HEPA filter en ionisator om zo tot een goede luchtzuivering te komen. Het is bewezen dat een goede luchtzuiveraar met HEPA filter 99.975% van de allerkleinste fijnstof deeltjes van 0.3 micron filtert. Deze stof deeltjes zijn zo klein dat ze met met blote oog niet te zien zijn. luchtreiniging door middel van een goede luchtzuiveraar met HEPA filter en ionisator is dan ook een goede keus om het schadelijke stof uit uw omgeving te verwijderen.

Fijnstof