Wat zijn schimmelsporen?

Schimmelsporen zijn kleine eencellige lichamen waaruit schimmel kan groeien. Maar niet alleen schimmels, ook bacteriën, sommige planten en paddenstoelen gebruiken schimmelsporen om zich voort te planten. Maar schimmelsporen en schimmels zijn niet gezond voor mensen en dieren. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem, met luchtwegproblemen en kleine kinderen zijn er gevoelig voor. 

Gezondheidsproblemen door schimmelsporen en schimmels

Door schimmelsporen en schimmels kunnen verschillende gezondheidsproblemen ontstaan. Er zijn mensen die allergisch zijn voor schimmels. Zij krijgen door schimmels last van tranende ogen, een verstopte neus, niesbuien, benauwdheid, eczeem en/of last van slapeloosheid. Maar ook wanneer u geen allergie heeft voor schimmels kunt u meer last krijgen van luchtwegklachten, luchtweginfecties en astma kan ontstaan of verergeren. Een langdurige of grote blootstelling aan schimmels en schimmelsporen is ongezond en maakt de kans op ziekte groter.

Wilt u schimmelsporen doden?

Het is dan ook belangrijk om schimmels en schimmelsporen uit een woning te verwijderen. Maar het bestrijden van schimmels en schimmelsporen is helaas niet zo gemakkelijk. De sporen die bedoeld zijn om voortplanting te bewerkstelligen zijn namelijk ongevoelig voor een groot aantal bestrijdingswijzen. Een spore kan overleven onder zeer zware omstandigheden. Zo is een spore bestand tegen verhitting en uitdroging. Maar met een goede luchtreiniger kunt u de schimmelsporen uit de lucht verwijderen.

Schimmelsporen doden met een luchtreiniger

Met een luchtreiniger kunt u op een effectieve manier schimmelsporen doden en uit de lucht verwijderen. Zo ademt u schone lucht in en zullen de (nieuwe) schimmels niet groeien.  De filters in een luchtreiniger filteren schimmelsporen uit de lucht terwijl een ionisator of UV-lamp schimmelsporen doodt. Op luchtreiniger.be vindt u een groot aanbod aan luchtreinigers die helpen met het bestrijden van schimmels en sporen. Let er tijdens het vergelijken van luchtreinigers tegen schimmels en schimmelsporen op dat vooral ionisatoren, uv-lampen en hepa-filters goed helpen in het bestrijden van schimmels. De meeste luchtreinigers op luchtreiniger.be hebben de beschikking over deze mogelijkheden. U kunt met de keuzehulp alle luchtreinigers vergelijken. schimmelsporen doden

Verder bestrijden van schimmels

Zodra u schimmels aantreft in uw huis is het zaak gelijk te beginnen met de bestrijding ervan. Zet allereerst een raam open om frisse lucht binnen te laten: het luchten van een ruimte met waarin zich schimmels of schimmelsporen is de eerste stap in een snelle bestrijding. Pak daarnaast ook de oorzaak van de schimmels aan. Is de plek waar de schimmel zich bevindt bijvoorbeeld vochtig door een lek? Los dit dan op. Verwijder daarnaast grote schimmels met soda of bleekwater.