In Nederland zijn veel vogelliefhebbers. Het is erg gezellig, zo’n vogeltje in huis. En ze zijn ook heel mooi! Binnenshuis houden veel mensen parkieten, kanaries of papegaaien, maar Nederland telt ook veel duiventelers. Het is erg gezellig om het gezelschap van één of meerdere vogels te hebben. Maar het  houden van siervogels en duiven kent een groot nadeel: de huidschilvers en het fijnstof (vogelstof) dat ontstaat in de veren van vogels kan een gezondheidsrisico zijn.

Het houden van vogels en uw gezondheid

Wanneer u vogels houdt dat komt er meer fijnstof in de lucht. Fijnstof is minuscuul klein stof dat in uw longen veel schade  kan aanrichten. Fijnstof bevindt zich overal in de lucht, vaak in onschadelijke hoeveelheden. Als u vogels houdt, in uw woonkamer of in een aparte ruimte, dan kan de hoeveelheid fijnstof stijgen naar ongezonde hoogtes. Een van de manieren waarop fijnstof ontstaat is namelijk in de veren van vogels. Door een te hoge hoeveelheid fijnstof in de lucht kunnen klachten ontstaan.

fijnstof bij vogels

Allergische klachten door vogels

Heeft u een of meerdere vogels in huis en heeft u last van een verstopte neus, een loopneus of tranende ogen? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk een allergische reactie tegen de fijnstof van de vogel(s). Wij raden u dan aan om de lucht te zuiveren met een luchtreiniger. Een goede luchtreiniger kopen kan dan helpen tegen vogelallergie: door de geavanceerde filters die zich in een luchtreiniger bevinden wordt de lucht ontdaan van 99% van het aanwezige vogelstof. Hierdoor wordt de lucht in de ruimte waar zich uw vogels bevinden weer van gezonde kwaliteit. Een luchtreiniger draagt op deze manier bij aan gezonde uitoefening van uw hobby.

Ziektes door vogelstof

Naast de allergische reacties die worden veroorzaakt door de fijnstof in de lucht zijn er ook serieuze risico’s verbonden aan het houden van vogels in huis. Berucht is bijvoorbeeld de papegaaienziekte. Deze ziekte kan leiden tot een longontsteking of andere ernstige aandoeningen. De papegaaienziekte wordt verspreidt door een bacterie die wilde en tamme volgens bij zich dragen.

Een goede luchtreiniger filtert niet alleen fijnstof uit de lucht maar filtert en dood ook deze bacteriën. Een luchtreiniger kopen kan dus ook helpen in het voorkomen van meer serieuze aandoeningen. NB. Heeft u last van een van de bovenstaande klachten? Meld u dit dan altijd bij uw huisarts!

Een luchtreiniger voor vogelstof

Heeft u interesse in een luchtreiniger zodat u minder last heeft van de vogelstof? Op Luchtreiniger.be bieden we u een uitgebreid aanbod aan kwalitatieve luchtreinigers. Bekijk hier ons aanbod aan luchtreinigers.