Houtkachels, terraskachels en vuurkorven zijn helemaal terug van weggeweest. Het is een manier van verwarmen die veel gezelligheid geeft. Barbecueën, staren in de vlammen of een goed boek lezen bij een haardvuur, veel mensen genieten hiervan. Helaas zit er ook een flink nadeel aan hout stoken. Er komt namelijk houtrook en fijnstof vrij wat nogal wat schadelijke gevolgen heeft. Houtrook filteren zou dan ook veel meer aandacht moeten krijgen.

Gevolgen van houtrook

Bij het stoken van hout komt automatisch houtrook vrij. Hierin zit onder andere fijnstof wat schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Maar denk ook aan roet, azijnzuur, koolmonoxide en PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Wist u dat deze stoffen vergeleken kunnen worden met uitlaatgassen van verkeer? Houtrook heeft dus dezelfde negatieve effecten als gassen van verbrandingsmotoren. Het gevaarlijke hieraan is dat deze stoffen schade kunnen aanbrengen aan het DNA. Dit kan op lange termijn kanker veroorzaken.

Gezondheidsklachten houtrook filteren

Op korte termijn kan houtrook ook voor gezondheidsklachten zorgen. Veelgehoorde klachten zijn hoofdpijn, misselijkheid, stress, geïrriteerde ogen en keel, benauwdheid, hoesten en natuurlijk vermoeidheid. Het vervelende is dat men niet eens perse zelf hoeft te stoken om hier last van te hebben. Houtrook kan namelijk makkelijk via de buren of van buiten naar binnen komen. Over het algemeen hebben mensen met COPD, astma of een andere aandoening aan de luchtwegen het snelste last van de gevolgen van houtrook. Maar ook mensen met hart- en vaatziekten zijn snel de dupe. Daarnaast zien we ook dat oudere mensen en kinderen gevoelig zijn voor de gevolgen van houtrook. Hierbij zijn vaak kleine hoeveelheden al funest. Houtrook filteren was daarom nog nooit zo belangrijk.

Houtrook filteren

U kunt er voor kiezen om het stoken van hout te beperken bij u thuis. Heeft u een aandoening aan uw longen en wordt er in de buurt gestookt, dan kunt u wellicht uw buren inlichten. Daarnaast wordt geadviseerd om houtrook zoveel mogelijk uit de lucht te filteren. Houtrook filteren kan door het plaatsen van een luchtreiniger bij u thuis. Een luchtreiniger, zeker met HEPA filter, is een krachtig middel om schadelijke stoffen in de lucht te zuiveren. Kiest u voor een luchtreiniger met ionisator, dan heeft u een extra toepassing waardoor fijnstof en andere schadelijke stoffen uit houtrook geen kans krijgen.

Luchtreiniger van Luchtreiniger.be

De luchtreinigers van Luchtreiniger.be zijn allemaal uitgerust met meervoudige reinigingstechnieken. Onze luchtreinigers staan dus gegarandeerd aan uw zijde in de strijd tegen de schadelijke gevolgen van houtrook. Laat houtrook niet uw gezondheid beïnvloeden en kies voor een luchtreiniger van kwaliteit. Houtrook filteren was nog nooit zo gemakkelijk! Heeft u vragen of wilt u hulp bij het maken van uw keuze? Neem dan contact met ons op. Ons team klantenservice helpt u graag.