Bij luchtverontreiniging denken we vaak aan luchtvervuiling buitenshuis. Smog, fijnstof, benzinedampen en schadelijke fabrieksuitstoten. Wetenschappers en gezondheidsorganisaties hebben hier al meerdere keren alarm over geslagen. Luchtverontreiniging in huis daarentegen is minder bekend. Dit wil niet zeggen dat vervuilde lucht binnenshuis minder aanwezig is. Helaas is de lucht in woon- en werkomgeving vaak van veel slechtere kwaliteit dan gedacht. Hiervoor zijn meerdere factoren aan te wijzen. Luchtreiniger.be zet ze voor u op een rijtje en denkt met u mee over oplossingen.

Slecht ventilatiesysteem luchtverontreiniging in huis

Volgens de laatste schattingen brengen wij 85% van onze tijd binnen door. Het exacte percentage verschilt natuurlijk per persoon, maar feit is wel dat we vandaag de dag veel binnen zijn. Wat veel mensen niet weten is dat het binnenklimaat vaak veel vuiler is dan gedacht. Een grote oorzaak kan hier een slecht ventilatiesysteem zijn. We zien veel slecht aangelegde ventilatiesystemen. Ook vervuilde en slecht onderhouden ventilatie komen we vaak tegen, met name in oude gebouwen. Is het ventilatiesysteem wel in orde, dan heeft u niet gegarandeerd schone lucht in huis. Stoffen zoals stikstofdioxide, fijnstof en ozon komen namelijk makkelijk van buiten in het binnenklimaat terecht. Alleen ventileren is dus niet voldoende.

Rooklucht

Als uzelf of een van uw medebewoners rookt, dan heeft u vast wel door dat rooklucht vaak blijft hangen. Ook kan rooklucht, zelfs als de vervelende lucht eindelijk weg is, alsnog schade aanrichten. Ventileren zet dus geen zoden aan de dijk om rooklucht uit de lucht te filteren. Rook trekt namelijk in meubelstoffen, vloerbedekking of kleding. Dit kan ‘derdehandsroken’ veroorzaken. Derdehandsroken houdt in dat nicotine en andere schadelijke stoffen in materialen trekken en later alsnog schade aanrichten via de huid. Voornamelijk kinderen kunnen hier op lange termijn schade aan oplopen. Rookt u zelf niet, maar heeft u regelmatig vrienden over de vloer die roken? Zelfs dan kan luchtverontreiniging in huis ontstaan.

Open haard, terraswarmers en houtkachels

Een andere grote boosdoener in het veroorzaken van luchtverontreiniging binnenshuis zijn open haarden en houtkachels. Worden er buiten terraswarmers gebruikt of stoken uw buren graag een vuurtje? Grote kans dat dit automatisch bij u in uw binnenklimaat komt. Maar wat zorgt nou precies voor schadelijke stoffen bij het verbranden van hout? Het gaat om houtrook fijnstof wat enorm slecht voor uw gezondheid is. Wist u dat een houtkachel enorm veel fijnstof produceert? Even ter vergelijking: een houtkachel twee uur laten branden produceert evenveel fijnstof als een autorit van 1000 kilometer. En dat in uw huis! Het ergste is natuurlijk het gezondheidsrisico. Houtkachel fijnstof is enorm klein en kan door het lichaam niet als schadelijke stof herkent worden. Vervolgens kan het zich diep in de longen dringen. Gevolgen hiervan zijn astma, COPD, hart- en vaatziekten, maar ook kanker. Houtrook fijnstof is dus allerminst onschuldige luchtvervuiling. Overigens kan een luchtreiniger hier wel het verschil maken.

Dagelijkse geurproducten

Niet alleen het verbranden van hout zorgt voor vervuilde lucht, ook het branden van geurkaarsen en wierook komt een gezond binnenklimaat niet ten goede. In geurkaarsen zitten vaak schadelijke stoffen verwerkt die vrijkomen bij het branden. Ditzelfde geldt voor wierook. Voornamelijk in goedkope wierook wordt vaak polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAH’s) toegevoegd, stoffen die verre van gezond zijn voor de luchtkwaliteit. Gebruikt u op uw toilet een luchtverfrisser of spuitbus? Ondanks de aangename geur kan dit bijdragen aan luchtverontreiniging in huis. Luchtverfrissers bevatten namelijk veel vluchtige organische stoffen (VOS).

Vluchtige organische stoffen (VOS) luchtverontreiniging in huis

Vluchtige organische stoffen (VOS) is het geheel van een groep organische stoffen die makkelijk verdampen. Bij verdamping, wat vaak bij kamertemperatuur gebeurd, kan smog en ozon ontstaan. VOS zijn aanwezig in enorm veel stoffen om ons heen. Bouw- en knutselmaterialen zoals spaanplaten, verf, vernis, lijm en meubelwas bevatten VOS. Maar ook uitstoot van printers, drukinkt en cosmetica bevatten deze stoffen. En wat te denken van plastic? Veel plastic die we dagelijks gebruiken bevatten weekmakers die op hun beurt weer VOS bevatten. Ook worden aan meubels en balken vaak vlamvertragende stoffen toegevoegd. Dit zijn allemaal VOS die vrij kunnen komen op korte en lange termijn. Dit kan ozon en smog veroorzaken. Beide hebben gezondheidsrisico’s. De intensiteit van luchtverontreiniging door VOS hangt af van de hoeveelheid en concentratie VOS bij u in huis.

Oplossingen tegen luchtverontreiniging in huis

Luchtverontreiniging in huis is niet altijd te voorkomen. U kunt natuurlijk proberen bovenstaande factoren zoveel mogelijk te mijden, maar dit is niet altijd mogelijk en wenselijk. Ook kunnen er omstandigheden zijn waar u niet heel veel invloed op hebt. Bijvoorbeeld als uw buren veel hout stoken. Het vervelende aan luchtverontreiniging is dat dit niet altijd zichtbaar is. Toch kunt u zowel op korte als lange termijn last krijgen van gezondheidsklachten. Wilt u weer gezonde en schone lucht kunnen inademen, dan is de aanschaf van een luchtreiniger de beste optie.

Een luchtreiniger van Luchtreiniger.be

Op Luchtreiniger.be zijn de luchtzuiveraars uitgerust met de meest geavanceerde technieken waardoor er niets aan het toeval wordt overgelaten. Zo zijn onze luchtreinigers uitgerust met een HEPA filter. Deze filtertechniek komt oorspronkelijk uit de ruimtevaart en is in staat om 99,97% van vervuilde stofdeeltjes uit de lucht te filteren. Ook zijn onze luchtzuiveraars uitgerust met een ionisator. Ionisatie is een techniek waarbij geladen zuurstofmoleculen (ionen) verontreinigde lucht onschadelijk maken. De luchtreinigers van Luchtreiniger.be scoren goed door hun prijs-kwaliteitverhouding. U ontvangt superieure kwaliteit tegen een schappelijke prijs. Op deze manier maken we frisse schone lucht voor iedereen toegankelijk. Heeft u vragen of wenst u hulp bij de keuze van een luchtreiniger? Neem dan contact met ons op.