Hoe goed werkt een luchtreiniger tegen schadelijke (corona) aerosolen?

Als eerste: de definitie van aerosolen

Wanneer mensen hoesten of niezen of op een andere manier lucht uitstoten (bijvoorbeeld door te kuchten, schreeuwen of te zingen) komen er microscopisch kleine druppeltjes mee. Deze druppeltjes worden aerosolen genoemd. Aerosolen door niezen of hoesten zijn meestal wat grotere druppels die naar beneden vallen, maar de kleinere druppeltjes kunnen in de lucht blijven zweven. Dit gebeurt met name op plekken waar weinig ventilatie is: in huis.

Rondom Covid-19 zijn veel onderzoek gedaan. Eén van de bevindingen is dat de kans dat iemand besmet wordt het grootst is wanneer je je binnenshuis bevindt. Virusdeeltjes (zoals covid-19) blijven plakken aan aerosolen en kunnen zich zo verspreiden en andere mensen besmetten.

De link tussen ventilatie en corona

Bij te weinig ventilatie blijven de “besmette” aerosolen te lang hangen. Op die manier wordt het risico dat je besmet raakt, groter. Dit in tegenstelling tot in de buitenlucht, waar aerosolen gemakkelijk weg waaien. Daarom is het belangrijk dat je binnen in huis goed ventileert. Zet ramen open en laat de wind door je woning waaien. Binnen lijkt hierdoor op buiten: de aerosolen met virusdeeltjes waaien weg, en je huis is proper.

ProAirTech zx9000 luchtreiniger

De luchtkwaliteit binnenshuis wordt nogal eens overschat: het is belangrijk voor je gezondheid dat de lucht van goede kwaliteit is, maar stofdeeltjes, pollen, dierenharen, fijnstof en rook- of kookluchtjes zijn deeltjes waar je haast niet aan ontkomt. Fijnstof is extra schadelijk: dit zijn de kleinste stofdeeltjes die vaak niet door traditionele filters worden tegengehouden. Ook zijn deze deeltjes te klein om gevangen te worden door de natuurlijke “filters” in je keel- en neusslijmvlies, en hebben dus meer kans om in je longen terecht te komen. Hier komt nog bij dat mensen allergisch kunnen zijn voor stoffen als pollen of huisstofmijt.

Een luchtreiniger vermindert het aantal aerosolen in de lucht drastisch. Dit blijkt uit onderzoek van Bert Blocken, een hoogleraar bouwfysica aan de TUE (Technische Universiteit Eindhoven). Slechts ventileren is volgens hem niet genoeg. “Om het virus daarmee een halt toe te roepen blijkt uit onderzoek dat je minimaal 6 keer per uur de hele binnenlucht moet verversen. Dat is echt heel veel en de meeste ventilatiesystemen kunnen dat niet.”

Luchtreiniging draagt wel bij aan een goede luchtkwaliteit. Volgens Blocken is er al voldoende bewijs: “We weten dat het coronavirus geen pootjes heeft waarmee het zich verplaatst, maar dat dat via druppels, zogenaamde aerosolen, gaat. En we weten uit heel veel wetenschappelijk onderzoek dat luchtreinigers die druppels stoppen. Het is logisch dat daarmee dus ook het virus gestopt wordt.” In Nederland is nu een onderzoek bezig waarbij klaslokalen worden uitgerust met luchtzuiveraars om te meten wat het effect is op het aantal besmettingen. (bron)

Het verband tussen luchtvochtigheid en ventilatie

In de winter is de lucht droger – en bij een droge lucht is het aantal schadelijke deeltjes in de lucht groter. Het is dus belangrijk om ook in deze periode je woning goed te ventileren. Controleer ook in de winter het luchtvochtigheidspercentage van je huis. Het optimale niveau ligt tussen de 45% en 60%. Op het moment dat de luchtvochtigheid onder de 30% komt, kun je klachten beginnen te ervaren zoals droge ogen, een droge (trekkerige) huid, prikkende keel of concentratieproblemen.

WINIX ZERO+ Luchtreiniger

Luchtreiniger met HEPA filter / ionisator, WINIX PlasmaWave®

Een luchtreiniger met HEPA filter en/of ionisator kan een goed middel zijn om te helpen het aantal schadelijke aerosoldeeltjes in je woning te verminderen. Een luchtzuiveraar is geen vervanging van ventilatie, maar een aanvulling erop. In de winter zul je minder vaak de ramen geheel tegen elkaar open zetten, maar toch is het belangrijk dat je het hele jaar door blijft ventileren. Goede ventilatie is een eerste stap naar een gezond klimaat in huis. Beter slapen, werken, ademen.

Er zijn verschillende filtersoorten te koop per luchtreiniger. Een HEPA filter houdt kleine vuildeeltjes teen. Koolstoffilters zijn goed in het neutraliseren van vervelende geurtjes. Tot slot maken de ionisators de allerkleinste deeltjes onschadelijk. Denk hierbij aan virussen en allergenen. Een ionisator schiet negatief geladen ionen in de lucht, die zich hechten aan de kleine vervuilingen en deze zo uit de lucht kunnen halen. Een luchtreiniger met een ionisator is bewezen effectief in het weghalen van virussen en bacteriën uit de lucht.

Onze WINIX luchtreiniger met PlasmaWave® Technologie is ook heel efficiënt in het verminderen van virusdeeltjes die in de lucht zweven.

“Deze unieke technologie zorgt voor een veilige en korte elektrische ontlading om ionen met dubbele polariteit (positief en negatief) te creëren en deze in de lucht te verspreiden. Wanneer deze ionen zich hechten aan het oppervlak van luchtverontreinigende stoffen, zoals bacteriën of virussen verwijderen ze op natuurlijke wijze waterstof uit de moleculaire structuur van deze luchtverontreinigende stoffen, waardoor ze worden geëlimineerd met als resultaat schonere en gezondere lucht.” (bron)

Luchtreiniger.be

Een luchtreiniger met ionisator kan bijdragen aan het voorkomen van coronabesmettingen door zwevende virusdeeltjes in kleine binnenruimtes. Mensen horen zich natuurlijk nog steeds aan de reglementen te houden die horen bij een virusuitbraak. Zolang dat gebeurt en er wordt óók goed geventileerd, helpt een air purifier goed bij het schoonhouden van deze ruimtes. Kijk op luchtreiniger.be voor onze luchtzuiveraars met HEPA filters, ionisator, luchtbevochtigers en meer!